Sabancı Vakfı Hibe Programı desteği ile Fethiye Belediyesi, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği ve Uluslararası Genç Arayış Derneği ortaklığında yürütülen "Turizme Erişiyoruz" projesi kapsamında hazırlanan raporlar yayınlandı.
Turizmin nasıl daha kapsayıcı olabileceğine dair 12 Avrupa ülkesinden 11 farklı örneğin yer aldığı "Erişilebilir Turizm Konusunda Avrupa'dan İyi Örnekler" raporunda; İtalya, Fransa, Belçika, Slovenya, Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Birleşik Krallık ve Yunanistan'da farklı engel grupları için turizm alanında yapılan düzenlemeleri keyifle okuyabilirsiniz.
Web erişilebilirliği kriterleri nelerdir? sorusuna cevap veren "Turizm Web Sitelerinin Erişilebilirliği Raporu" turizm alanında yaygın olarak kullanılan Airbnb, Trivago, Tatil Sepeti ve Couchsurfing web sitelerinin erişilebiliriği incelenerek raporlandı. İncelenen 4 sitede de fotoğraflara alternatif metinler eklenmediği ve görme, işitme, öğrenme güçlüğü gibi farklı engel gruplarını dikkate alan erişilebilirlik düzenlemelerinin bulunmadığı görülmüştür.
Turizm konusunda erişilebilirlik mevzuatı ne durumda? Hangi konularda ulusal ve uluslararası yasal dayanaklar var? Hangi konularda mevzuat düzenlemesine ihtiyacımız var? Erişilebilir turizm konusunda yaşanan sorunlara mevzuat mı yoksa mevzuatın uygulanmaması mı temel oluşturuyor? Tüm bu soruların cevabı için "Erişilebilir Turizm Mevzuatı" raporunu inceleyebilirsiniz.
Turizm tesislerinde engelli bireyler için hangi düzenlemeler yapılmalıdır? Engelli bireylerle iletişim kurarken nelere dikkat edilmelidir? Engellilik, sakatlık ve erişilebilirlik perspektifinden erişilebilir turizmi tartıştığımız tüm bu soruların cevabı için Turizmde Erişilebilirlik Kılavuzu'na göz atabilirsiniz.
Erişilebilir Turizm Konusunda Avrupa'dan İyi Örnekler Erişilebilir Versiyon
Turizm Web Sitelerinin Erişilebilirliği Raporu
Turizm Web Sitelerinin Erişilebilirliği Raporu Erişilebilir Versiyon