Tarlalardan Tatlar
Cumhuriyet Mah. Çarşı Cad. No:75 Fethiye / Muğla

Tarlalardan Tatlar

Destinasyon: Muğla bölgesi,

Süresi: Temmuz 2018 – Haziran 2021 (üç yıl).

Ortaklar:  TUI Care Foundation girişimiyle gerçekleştirilen, the Travel  Foundation’un yürütücülüğünü yaptığı ve FETAV’ın da ortak olduğu proje.

Genel amaç: Muğla yöresindeki çiftçilerin ve küçük ölçekli üreticilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek, otel, restoran ve hediyelik eşya dükkanlarına geleneksel ürünlerin ve lezzetlerin yerel tedarikini kolaylaştırmak  ve bu sayede yerel üreticilerin turizmden daha çok yararlanmasına yardımcı olmak

Kısa proje açıklaması: Muğla bölgesi bal, zeytin, narenciye, badem,  taze meyve ve sebzeleriyle ünlüdür. Bu taze ürünlerden yapılan yağ, sirke ve reçel gibi ürünler bölgenin geleneksel lezzetleridir ve projenin amacı bu ürünlerin otellerin mutfaklarında  ve hediyelik eşya dükkanlarında daha fazla tercih edilmesini sağlamaktır. Otellere ve müşterilere hitap edebilecek bir dizi ürün geliştirmek için yerel üreticiler desteklenmekte ve bu yerel ürünleri satın almaları için oteller  teşvik edilmekte, bunun yanında bu ürünleri müşterilere tanıtma amaçlı faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

 Muğla, ağırlıklı olarak kırsal bir alandır ve küçük ölçekli yetiştiriciler çiftçiliğin sürdürülebilir bir geçim kaynağı olarak kalmasını sağlamak için mücadele etmektedir. Çoğu ürün doğrudan yerel pazarlara  veya toptancılara satılmaktadır. Çiftçiler ve köy toplulukları, ürünlerini işleyerek katma değer katmakta zorlanmaktadır. Buna ek olarak yerel üreticiler, turizm sektöründeki işletmelere ürün tedarik etmek için avantajlı bir konuma sahip değillerdir; ne  yazık ki, otellerin çoğu yerel ürünler yerine, genellikle, çok daha uzak bölgelerden gelen malları üreten büyük ölçekli toptancıları ve dağıtıcıları tercih etmektedirler.  % 50'den fazlası kırsal kesimlerde yaşamakta olan yöre halkının yeni veya gelişmiş ürünleri üreterek ve yeni alıcılara satış yaparak, daha güvenli ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına sahip olabilmeleri hedeflenmiştir. 

Bu amaçlara ulaşabilmek için, yerel üreticilere turizm sektörüne uygun ürünler geliştirmelerine yardımcı olacak eğitim desteği verilmekte. Bu, yeni ürünlere yönelik fırsatları belirlemek ve mevcut süreçleri iyileştirmek için,  öncelikle köy kooperatifleri ve küçük işletmelerle birlikte çalışmalar planlanarak,  üreticiler ve turizm işletmeleri arasındaki satın alma anlaşmaları düzenlenmekte,  satın alma uygulamalarını değiştirmelerine yardımcı olmak ve küçük yerel tedarikçilerden ürün satın almalarını kolaylaştırmak için turizm işletmeleriyle de çalışılmaktadır.